Kedi köpeğe kefir verilir mi?
Kedime köpeğime kefir vermeli miyim?
Kefir insan sağlığında da oldukça popüler gıdalardan biri olmaya başladı. Bunun sebebi bir çok faydasının yanında yan etkisinin görülmemesinden kaynaklanmaktadır. Yurtdışında SuperFoods olarak listelenen gıdalardan birisidir kendileri 🙂 Gelelim kedi köpeklerde ne işe yaradığına; insana verdiği etkilerle tamamen aynıdır. En güzel özelliği bağırsaklar için probiyotikleri içeriyor olmasıdır.
Kedi ve köpeklerimize afiyetle kefir verebilirsiniz. Her gün verebilirsiniz. Bu sayde bağırsak sağlığı, bağışıklık sistemi, böbrek, karaciğer, deri sağlığı yükselecektir.
Kedilerde kefir ne kadar verilmelidir?
Kedilere verilecek kefir miktarı günlük 1 çay kaşığı ya da 1 yemek kaşığı kadardır. Yavru kediler için 1 çaykaşığını geçmemekte fayda vardır. Yetişkin ve büyük totolu bir çocuğa sahipsek 2 yemek kaşığı diyebiliriz. *Ölçüler günlük verilmeye uygun amaçla yazılmıştır. Kefir günlük verdiğimizde daha faydalı olacaktır.
Kedime kefiri nasıl verebilirim?
Tavsiyemiz direk çay tabağı gibi bir kaba koyarak vermenizdir. İzlemek çok eğlenceli de :)) Eğer bu şekilde yemez ise çok az kuru mama içerisine karıştırabilirsiniz fakat bu kuru mamanın kısa sürede bozulacağını en fazla 1 saat sonra çöpe gitmesi gerekeceğini unutmayın. Tabaktan ya da mama üzerinden yemeyen çocuklarda lütfen zorlamayın. Farklı zamanlarda ya da farklı kefir tipleri / markaları ile deneyebilirsiniz.
Köpeklerde kefir ne kadar verilmelidir?
Köpeklerde yemek kaşığı ile vermek biraz zor olsa da şöyle anlatalım her 10kg beden ağırlığı için 2-3 yemek kaşığı tavsiye ederiz. Örneğin 5 kiloluk bir shih tzu toparlağı için 2 yemek kaşığı, 30 kiloluk bir golden ret. için 6-8 yemek kaşığı vermek uygundur. *Ölçüler günlük verilmeye uygun amaçla yazılmıştır. Kefir günlük verdiğimizde daha faydalı olacaktır.
Kedime köpeğime ne zaman kefir vermeliyim?
Kefirin tadı diğer gıdalara göre daha ekşidir. İçeriği fermante ve asit içeriklidir bu sebeple özellikle ilk alıştırma dönemlerinde kedinizin aç olduğu anları tercih ederseniz daha iştahla yemesini sağlayabilirsiniz.
Kefirin faydaları nelerdir?
Kefirin içerinde probiyorikler ve bunları destekleyecek şekilde prebiyotikler vardır. Bu sayede özellikle bağırsak florasındaki yararlı bakteri oranını arttıracaktır. Sindirim sistemini düzenler, ishal veya kabız olmasını önler.
Mamaların içindeki istemediğimiz koruyucu maddelerin ya da tedavilerde kullanılan antibiyotiklerin yaratacağı mantar üremesi gibi olumsuz durumların önüne geçecektir.
Böbrek ve diğer idrar yolları hastalıklarında hem önleyici hem iyileştirici etkisi vardır.
Karaciğer metabolizmasını iyileştirir. Antioksidan etkisi sayesinde karaciğer başta olmak üzere tüm organlar üzerindeki yükü azaltacaktır.
Anne sütünden kesildikten sonra verilmeye başlandığında bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, aşılama sürecinde kedi ve köpeklerimizin daha dirençli olmasını sağlayacaktır.
İçeriğindeki biyotin sayesinde deri ve tüy sağlığına iyi gelecektir.
B1, B2, B6, B12 gibi özellikle sinir hücrelerinde etkisini bildiğimiz vitaminlerin sayesinde stresi önleyecek, iştahı açacak, ileri yaşlarda yaşanacak kas, eklem ve sinir hastalıkları riskini azaltacaktır.
Kedim köpeğim fazla kefir içti ne yapmalıyım?
Birkaç gün tekrar vermeyin, tolere etmesini bekleyin. Tek seferlik fazla tütekim sonucu büyük sağlık sorunlarına sebep olmayacağını bilsek de genel durumunu, kusma, ishal gibi belirtileri takip edin. Eğer olumsuz bir belirti görecek olursanız veteriner hekiminiz ile iletişime geçiniz.
Kedi köpeğimize vereceğimiz kefir oda sıcaklığında ve kesinlikle taze olmalıdır. Unutmayın fermente ürünler çok hızlı bozulabilir.
Kedime kefir verdim kustu ne yapmalıyım?
Durumu kontrol alana kadar tekrar kefir vermeyin. Verdiğiniz kefirin bozuk olmadığından emin olun. 3-6 saat kadar önünden mamasını alınnız. Kusma tekrarlayacak olursa veteriner hekiminiz ile görüşün.
Kedime kefir verdim ishal oldu ne yapmalıyım?
İshal ve kabızlık önlemesi ile bilinse de nihayetinde fermente bir gıdadır ve allerjik reaksiyon oluşturmuş olabilir, fazla gelmiş olabilir, verdiğiniz kefir sağlıksız olabilir, durumu kontrol altında alana kadar tekrar kefir vemeyiniz. Her zaman verdiğiniz gıdalar dışında başka birşey vermeyin. Normalde yediği gıdanın yarısını verin sindirim sisteminin yavaşlamasını sağlayın. 24 saat içerisinde geçmeyen ishaller için kesinlikle veteriner hekiminiz ile görüşünüz.