dermatoloji

Veteriner Dermatoloji

Dermatolojik hastalıklar Veteriner Hekimlikte en sık karşılaştığımız problemlerdir. Genellikle bir deri hastalığının iyileşme süresi 2 ile 4 haftaya kadar sürebilir. Deri hastalıklarında en önemli konu hastalığın teşhisini tam anlamıyla doğru koymak ve tedaviye aksatmadan devam edebilmektir. Hayvanlarımızın yaşam kalitesini etkileyen ve tedavisi uzun süreçli olan hastalıkların başında gelir. Dermatolojik hastalıklara neden olan pek çok etken vardır. Bunların başında parazit enfestasyonları, uyuz, kene, pire vb. etkenleri ve bunların sebep olduğu hastalıklarmantar-bakteri enfeksiyonları, alerjik durumlar, endokrinal sorunların neden olduğu problemler, nutrisyonel bozukluklar, oto-immun kökenli hastalıklar ve tümöral oluşumlar gelmektedir. Hastalığa neden olan etkeni anlayabilmek için lezyonlu bölgeden deri kazıntısı ya da tüy örneği alınarak mikroskop altında incelemek gerekebilir.

Mantar enfeksiyonundan şüpheleniyorsa yine örnek alınarak incelenir, Wood lambası ile bakılarak tanı koyulabilir ya da kit ve agarlardan faydalanılarak ekim yapılır.

Alerjik durum söz konusu ise çeşitli alerjenlere karşı yanıt alınan alerji testi uygulanır. Gerekirse gıda değişikliğine gidilebilir. Tam kan biyokimya ve ilgili hormonsal mekanizmanın analizi gibi değişik yöntemler kullanılabilmektedir.
Veteriner Hekim dermatolojik hastalıklara neden olan etkenin endokrinal bozukluktan ileri geldiğini düşünüyorsa gerekli olan hormonlara laboratuvar koşullarında bakılmasını isteyebilir.

Oto-immun kökenli dermatolojik hastalıklar bağışıklık sisteminin herhangi bir nedenden dolayı baskılanması sonucu ortaya çıkan ve çoğu zaman kronik seyreden tedavi süreci uzun ve zahmetli olan hastalıklar grubuna girer.

Dermatolojik hastalıklara sebep olan etkenin nutrisyonel (beslenme) bozukluğundan kaynaklandığı ortaya konulursa gerekli diyet uygulamaları ve yardımcı besinsel ya da kozmetik ürün takviyeleri yapılması gerekir.
Derinin tümöral oluşumlarında biyopsi örneği alınarak tanıya ulaşılır. Tümöral kitlenin tespitine göre cerrahi müdahale ya da kemoterapi tedavisi yapılır.