Evcil hayvanlarımızı neden aşılatmalıyız?
Evde ya da dışarıda baktığımız canlarımızı pek çok hastalığa karşı koruyabilmemiz için düzenli olarak aşılarını yaptırmalıyız. Yavru kedi ve köpekler ortalama 6-8 haftalık iken annelerini emmeyi bırakıp sütten kesilirler. Bu döneme kadar anne sütü (kolostrum)’nün yavruların bağışıklığın gelişmesinde çok büyük katkısı vardır. Sütten kesildikleri ve anneden aldıkları maternal antikorların etkisinin azalması ile çeşitli hastalıklara açık hale gelirler. Bu nedenle yavru hayvanların ortalama 55-60 günlük iken aşılamalarına başlanması gerekir. Devam eden süreçte ise bu aşıların yıllık tekrarları yapılarak korumanın devam etmesi sağlanır. Kliniğimizde aşı kontrol ve takipleri yapılmaktadır.
Kedi Karma Aşısı;
Kedilerde bulaşma oranı ve mortalite oranı yüksek viral hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Kedi karma aşısı Yavruluk döneminde 21 gün ara ile iki doz halinde uygulanır.1 yaş ve sonrasında yıllık tek doz tekrarları gerekmektedir. Kedi Karma aşısının koruma sağladığı hastalıklar; kedi panlökopenisi (Feline parvovirüs FPV)üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan Calicivirüs ve Herpesvirüs enfeksiyonlarıdır.
Kedi Lösemi Aşısı;
Feline Leukemia Virüs (FeLV)‘ün neden olduğu ısırık yaraları, yalanma veya pireler aracılığı ile bulaşan yüksek patojeniteye sahip hastalığa karşı koruma sağlar. Yavru kedilerde 21 gün ara ile iki doz halinde uygulanır.1 yaş ve sonrası için tek doz tekrarları gerekmektedir.
Kuduz Aşısı;
3 aylıktan büyük evcil hayvanlarımıza yavruluk ve sonrası dönemde tek doz uygulanan ve uygulanması zorunlu kılınan inaktif bir aşıdır.
Köpek Karma Aşısı;
Köpeklerde mortalite ve bulaşma oranı yüksek seyreden hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Köpek karma aşısı Yavruluk döneminde 21 gün ara ile 3 doz halinde uygulanır. 1 yaş ve üzerinde yıllık tek doz halinde uygulanmaları gerekmektedir. Köpek karma aşısının; Köpek gençlik hastalığı (Distemper)(CDV), Enfeksiyoz laringotrakeitis (Canine Adenovirus tip-2), Köpek kanlı ishali (CPV), Parainfluenza virus ve Leptospira etkenli hastalıklarıdır.
Köpek Corona Aşısı:
Köpeklerde daha çok gastrointestinal sistem bozukluklarına sebep olan Coronavirus etkenine karşı koruma sağlamak için yapılır. Köpek corona aşısı Yavruluk döneminde 21 gün ara ile 2 doz halinde yapılırken 1 yaş ve sonrası süreçte yılda tek doz tekrarları uygulanmalıdır.
Köpek Bronşin Aşısı (Bordetella sp.):
Köpeklerde Bordetella Bronchoseptica bakterisinin sebep olduğu halk arasında Boğmaca, Barınak hastalığı olarak bilinen ve daha çok solunum sistemini etkileyen hastalığa karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Yavru köpeklerde 21 gün ara ile 2 doz halinde yapılır. Bir yaş ve sonrası için tek doz ve tekrarları gereklidir.
Köpek Lyme Aşısı:
Köpeklerde vektör olarak daha çok keneler aracılığıyla bulaşan ve vücutta hematolojik sistem ve organları etkileyen Borrelia burgdorferi bakterisinin yol açtığı hastalığa karşı koruma sağlar. Özellikle yaz aylarında ve kene popülasyonunun yüksek olduğu endemik bölgelerde bu Köpek Lyme aşısının yapılması önem arz eder.
Kedi ve Köpeklerde Mantar Aşısı:
Kedi ve köpeklerde daha çok Microsporum canis etkenine karşı koruma sağlamak için yapılan bir aşıdır. Kedi ve köpeklerimiz mantar hastalığına yakalandığı zaman ve etkenin M. canis olduğu tespit edildiği zaman tedavi amaçlı 21 gün ara ile Kedi ve Köpeklerde Mantar Aşısı uygulaması yapılır. Çanakkale Veteriner Aşı